Vaša korpa je prazna

Soja - lekovitost i sojini proizvodi

06.03.2017.
Soja (Glycine max (L.) Merr.) je biljna vrsta iz porodice Fabaceae. Centar porekla ove biljne vrste je Kina odakle i potiču prvi zapisi o njoj (3000. Godine p.n.e.). Razvojom pomorskog saobraćaja u 18. veku nove ere, soju polako upoznaju druge civilizacije, te se ona pojavljuje u botaničkim baštama Erope i Amerike. U Evropi je soja poznata preko 200 godina, a doneo ju je jedan dalmatinski moreplovac u 18. veku. Soju danas gaji preko 35 zemalja sveta. Najveći proizvođači soje su SAD, Kina, Argentina, koji ukupno ostvaruju 90% svetske proizvodnje. Svetska proizvodnja ovog visokovrednovanog poljoprivrednog proizvoda danas premašuje 100 miliona tona godišnje. U Srbiji intezivnija proizvodnja soje počinje izgradnjom pogona za preradu soje 1975 godine.
Soja - lekovitost i sojini proizvodi

Sastav sojinog zrna

Proteini – Soja je najbogatiji prirodni izvor proteina, sadrži preko 36% proteina (meso sadrži oko 20%, jaja oko 12,5%). Njeni proteini sadrže sve aminokiseline neophodne telu kako odraslih tako i dece. Sojin protein je visoke biološke vrednosti, koji sadrži i metionin, te može konkurisati i mesu.

Masnoće – Za razliku od drugih mahunarki soja je bogata nezasićenim masnoćama, sadrži oko 19,9% masnoće (linolnu kiselinu 55% i oleinsku kiselinu 21%). Sadrži omega-3 masne kiseline i malu količinu zasićenih masnih kiselina kao što su palmitinska 9% i stearinska 6%. Pošto su masne kiseline sojinog zrna uglavnom nezasićene, povoljno deluje na smanjenje holesterola.

Ugljeni hidrati – Za razliku od drugih mahunarki (sočivo, pasulj, mungo pasulj, azuki pasulj), soja sadrži veoma malo skroba, zbog čega je dobro podnose dijabetičari.

Vitamini – 100g soje obezbeđuje polovinu dnevnih potreba za vitaminom B1, B2 i 20% dnevnih potreba za vitaminom B6 i E. To je čini vodećom među mahunarkama. Soja je siromašna vitaminom C (6mg/100g) i sadrži veoma malo provitamina A.

Minerali – Bogata je gvožđem – 100g soje obezbeđuje 15,7 mg gvožđa, pet puta više nego meso. To je ne-hemo gvožđe. Ono se apsorbuje teže nego hemogvožđe koje sadrži meso. Vitamin C u voću i povrću, koje se jede zajedno sa sojom, značajno povećava apsorpciju ovog gvožđa. Soja je bogata fosforom, magnezijumom i kalijumom – 100g soje zadovoljava dnevnu potrebu za ovim mineralima. Bogata je kalcijumom (277mg/100g) – 100g obezbeđuje trećinu potreba za ovim mineralom. Prednost soje je što ne sadrži natrijum, mineral koji zadržava tečnost u tkivima, što je pogodno u slučaju kardiovaskularnih bolesti

Vlakna – Soja sadrži dosta vlakana – 9,3%, od kojih je većina rastvorljiva. Vlakna u sojinom zrnu regulšu rad digestivnog trakta i smanjuju nivo holesterola.

Hranljive supstance
– Sojino zrno sadrži značajnu količinu supstanci koje nisu hranljive u pravom smislu te reči, ali su veoma značajne za određene aktivnosti u telu. Neke od tih supstanci su i izoflavoni koji imaju izvanredna terapeutska dejstva, predstavljaju moćne antioksidanse, sprečavaju rak dojke i prostate. Izoflavoni podstiču korisna dejstva prirodnog estrogena.

Fitosteroli – Supstance slične holesterolu, ali biljnog porekla. Sprečavaju apsorciju holesterola. Soja je jedna od namirnica najbogatijih fitosterolom 161mg/100g.

Lekovita dejstva sojinog zrna


Problemi sa menopauzom i menstrualnim ciklusom
– Konzumiranjem soje, žene mogu održavati hormonsku ravnotežu. Soja reguliše nivo estrogena, ublažavajući simptome menopauze. Redovno uzimanje soje i njenih proizvoda bogatih izoflavonima, kao što je tofu, sojino mleko ili brašno, pomaže da se prevaziđu problemi menopauze kod žena.

Kancerogena oboljenja
– Soja sprečava neke vrste raka, delovanjem najmanje dve antikancerogene supstance: izoflavonida (vrsta fitoestrogena) i saponina (sojino zrno ima najviše saponina). Tofu je izoflavonima najbogatiji proizvod od soje. Ove supstance sadrže genistin koji deluje kao citostatik i zaustavlja razvoj kancerogenih ćelija. Sojin fitoestrogen podstiče delovanje prirodnog estrogena. Pokazalo se da soja smanjuje rizik od nastanka sledećih vrsta raka:

- Rak dojke
- Rak prostate
- Rak pluća
- Rak debelog creva

Kardiovaskularna oboljenja, ateroskleroza – Soja, odnosno fitoestrogen iz soje poboljšava zdravlje srca i arterija. Soja smanjuje nivo triglicerida, vrste lipida koji cirkulišu u krvi sprečavajući aterosklerozu.

Holesterol – Konzumiranjem soje i njenih proizvoda, umesto proteina životinjskog porekla, smanjuje se ukupni nivo holesterola jer soja je bogata nezasićenim masnim kiselinama. Izoflavoni smanjuju nivo štetnog LDL holesterola, a povećavaju nivo korisnog HDL holesterola. Saponini iz soje, jedna od nehranljivih komponenti, sprečavaju apsorpciju holesterola iz hrane u crevima, a takođe i rast kancerogenih ćelija. Vlakna i druge nehranljive supstance koje se nalaze u soji (fitinska kiselina i proteaze inhibitori), takođe smanjuju holesterol. Fitinska kiselina neutrališe delovanje kancerogenih supstanci. Istraživanja pokazuju da konzumiranje 30-50g sojinog proteina (dve šolje sojinog mleka ili jedan sojin burger) umesto iste količine životinjskog porekla redukuje holesterol. Ukupni holesterol se smanjuje za 9,3%, LDL za 12,9%, trigliceridi za 10,5%, a HDL ili korisni holesterol se povećava za 2,4%.

Osteoporoza – Poznato je da prevelika upotreba proteina životinjskog porekla podstiče gubitak kalcijuma i doprinosi pojavi osteoporoze. Sojin protein smanjuje izbacivanje kalcijuma putem mokraće i povećava mineralizaciju i gustinu kostiju.

Oboljenja bubrega – Sojin protein ne omoeta rad bubrega kao proteini životinjskog porekla. U slučaju problema sa bubrezima preporučuje se zamena mesa sojom.

Proizvodi od soje

Sojino mleko – U Evropskoj uniji se koristi naziv sojin napitak ili sok. Sojino mleko se koristi kao zamena za kravlje mleko i naročito se preporučuje u sledećim slučajevima:

- netolerancije na laktozu
- alergija, ekcema i nekih vrsta dermatitisa prouzrokovanim kravljim mlekom
- visokog nivoa holesterola (povećanog nivoa masnoće u krvi) ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti
- osteoporoze

Sojino mleko za razliku od kravljeg ne sadrži laktozu (mlečni šećer) i kazein (mlečni protein), koji mogu izazvati alergiju i holesterol.

Sojino mleko može se pripremati u kućnim uslovima. Postupak se sastoji iz sledećih koraka:

1. Potapanja zrna soje
2. Miksanje ili mlevenje zrna u kašu
3. Kaša se meša sa vodom i kuva
4. Ceđenje – dobijena tečnost je sojino mleko, a preostali čvrsti deo je okara.

Tofu – Naziv potiče iz japanskog jezika i znači meso bez kostiju, a zapravo je sir od soje koji se dobija koagulacijom sojinog mleka uz dodavanje kalijumove soli, nigarija. Njegova struktura slična je švapskom siru. Zbog lake svarljivosti i neutralnog ukusa, odlično se kombinuje sa mnoštvom slanih i slatkih jela. Tofu je sojin proizvod bogat proteinima (8%), kalcijumom (105mg/100g), gvožđem (5,37mg/100g) i cinkom (0.8g/100g). Od svih sojinih proizvoda tofu je najbogatiji izoflavonima, zbog čega se preporučuje kod sledećih poremećaja:

- tegobe menopauze,
- ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti,
- osteoporoze,
- raka, naročito kod raka dojke, prostate i debelog creva.

Sojina pašteta – Priprema se od kuvanih zrna soje. Postupak se sastoji od sledecih koraka:

1. Potapanje zrna 12-15h
2. Menjanje vode i odstranjivanje opne koja se odvojila (ispiranjem u toploj vodi olakšava se uklanjanje opne)
3. Kuvanje
4. Ceđenje i mlevenje kuvanih zrna

Sojino ulje – Sadrži polinezasićene masne kiseline koje smanjuju nivo holesterola. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama, linolenskom kiselinom (6,8g/100g) i omega-3 masnim kiselinama. Preporučuje se u slučaju:

- povećanog nivoa holesterola
- tromboze
- ateroskleroze
- srčanih bolesti

Sojin lecetin
– Lecetin je fosfolipid čiji molekuli nastaju kombinovanjem različitih masnih kiselina (stearinske, palmitrinske, oleinske) sa holinom i fosfornom kiselinom. Dobija se industrijski (mešanjem rastvarača heksana sa toplim, usitnjenim sojinim zrnima), bezukusan je i podseća na smolu. Lecetin koji se koristi u ishrani ili u industriji hrane potiče od sojinog ulja. Sojino ulje sadrži između 1-3% lecetina. Lecetin se najčešće koristi kao adetiv jer je efikasan emulgator koji rastvara ulja u fine kapljice i omogućava njihovo mešanje sa vodom. Soja je najbogatiji prirodni izvor lecetina, mada se lecetin nalazi i u semenu drugih biljaka, kao i u jajetu (žumancetu). Naše telo može da stvara lecetin kada se on ne unosi hranom u dovoljnim količinama. Ćelije jetre kao i nervne ćelije sadrže najviše lecetina. Iako nema dovoljno naučnih dokaza o lekovitom svojstvu lecetina, on se koristi u sledećim slučajevima:

- za smanjenje nivoa holesterola u krvi
- kod bolesti jetre – lecetin sadrži holin (vitaminski faktor neophodan u inhibiciji masnih rezervi u jetri, telo može da proizvodi holin, ali najveći deo se unosi ishranom)
- kod različitih poremećaja nervnog sistema, nervnih poremećaja, uključujući depresiju

Upotreba sojinog lecetina u kulinarstvu – Sojin lecetin se može koristiti za pripremanje slatkih i slanih jela, kao dodatak slanim namazima ili slatkim filovima za kolače. Da bi se lakše koristio (pomešao sa sastojcima u koje se dodaje) može se prethodno otopiti na blagoj temperaturi. Takođe, može se dodavati u ulje, kako se ono ne bi lepilo za posuđe. Mešavinu malo otopljenog lecetina sa uljem koristite za podmazivanje plehova i posuđa u kojem pečete hleb i druga peciva.

Komentari

Andrija Erdes
08.08.2017.
Zanima me, ako biste mogli da objasnite zasto je soja na tolikom losem glasu da je stetna, koliko sam ja cuo upravo 90% sve soje na trzistu jeste GMO, i svuda po internetu bruji prica o tome kako je soja stetna i treba je izbegavati po svaku cenu, ja verujem da je sve ovo tacno sto ste napisali o soji, ali samo organskog porekla. Zanima me vase misljenje jer bih zeleo da koristim soju zbog svih ovih stvari koje ste napisali ali me malo brine cela ta prica.
CPM
08.08.2017.
Da, na komercijalnom tržištu možete uglavnom naći proizvode od GMO soje. Pokušajte da nađete organsku soju po prodavnicama, a ako je ne nađete ne brinite, ima dosta drugih mahunarki koje su takođe dobre.

Najnovije   Najčitanije   Izdvajamo

Problemi sa kožom kod tinejdžera
28.07.2021.
 / Saveti
Sačuvajte vid detetu
18.07.2021.
 / Saveti
Roditelji, deke i bake su mudriji od lekara
28.06.2021.
 / Zanimljivosti
Najbolje namirnice za zdravu i lepu kožu lica
10.06.2021.
 / Fitoterapija
5-dnevni paket program čišćenja jetre
01.06.2021.
 / Detox program paketi
Paraziti u našem organizmu - uzrok, simptomi i lečenje
12.02.2018.
 / Dobre metode lečenja
Rak debelog creva – simptomi i lečenje
24.08.2016.
 / Kancerogene bolesti
Rak jetre - uzrok, simptomi i lečenje prirodnim putem
12.09.2016.
 / Kancerogene bolesti
Čišćenje jetre i žučne kese na prirodan način (VIDEO)
25.09.2014.
 / Programi za čišćenje organizma
Dr Šulcov 5-dnevni paket program čišćenja creva
05.10.2016.
 / Detox program paketi
5-dnevni paket program čišćenja jetre
01.06.2021.
 / Detox program paketi
Dr Šulcov 30-dnevni paket program čišćenja organizma
09.05.2018.
 / Detox program paketi
Dr Šulcov 5-dnevni paket program čisćenja bubrega
03.04.2017.
 / Detox program paketi

Specijalna ponuda

650.00 rsd
DOMAĆI PROIZVODI
1,190.00 rsd
SUPER HRANA I DODACI
490.00 rsd
BILjNE TINKTURE
590.00 rsd
BILjNE TINKTURE
690.00 rsd
BILjNE TINKTURE
690.00 rsd
BILjNE TINKTURE
Proizvod se dodaje u korpu. Molimo Vas sačekajte.
Upešno ste dodali proizvod u korpu. Da završite kupovinu kliknite ovde. Da otvorite korpu kliknite ovde.
Proizvod se dodaje u favorite. Molimo Vas sačekajte..Proizvod se izbacuje iz favorita. Molimo Vas sačekajte..